De Cloud? Oh, De Server en Het Netwerk!

Cloud? Cloud! – Gewoon De Server en Het Netwerk –

Ja, ja, we moeten naar de cloud! Zeggen we, vinden ze, roept men. Waarom? Waarom niet? Wat is er daar te halen dan? En hoe gaan we daar komen?

Vooralsnog constateer ik dat Cloud voor velen alleen maar een modewoord is. Met als aanhangels een aantal ingewikkelde termen als SaaS, PaaS, Iaas en meer van zulks. Laat ik een een poging wagen om een en ander te ontrafelen, in perspectief te brengen zodat het allemaal weer wat simpeler lijkt.

Een gemiddelde eindgebruiker gaat er, als de technici goed hun werk doen, niets van merken behalve dan dat nieuwe diensten sneller beschikbaar zullen komen. En, het zal voor de eindgebruiker nog minder gaan uitmaken waar vandaan of vanaf welk apparaat hij of zij de applicatie gaat benaderen. Anytime, Anyplace, Anywhere. Als de gebruiker zich kan authenticeren dan heeft de gebruiker direct toegang tot al z’n applicaties en bijbehorende datasets.

De gemiddelde eindgebruiker anno 2010 heeft waarschijnlijk nu ook al geen flauw benul waar die applicaties en datasets vandaan komen. De Server. Dat gaat alleen nog maar op voor het kleinere MKB en thuis. De Server bestaat niet meer, evenmin als Het Netwerk. De opvolger van De Server en Het Netwerk is/was het externe Datacenter, hoewel menig gebruiker nog steeds spreekt over De Server en Het Netwerk.

Van de volgende stap heeft de gebruiker al helemaal geen weet; shared hosting. Het serverpark en de onderliggende hardware is niet meer eigendom van de zaak maar wordt gedeeld met andere organisaties. Dus noemt de gebruiker het nog immer De Server en het Netwerk.

Als we nu nog een stap verder gaan, teneinde de resources effectiever te benutten, dan is verdergaande schaalvergroting niet meer dan logisch. Het outscalen van datacenter naar de cloud. En de gebruiker zal blijven spreken over De Server en Het Netwerk.

Een gemiddelde organisatie gaat er, als de technici hun werk goed doen, veel van merken. In de portemonnaie wel te verstaan. Geen investeringen meer in dure hardware en software en alles wat er bij komt. Een basis tarief en een variable tarief, net zoals we dat al tientallen jaren kennen met telefonie. De toestellen of apparaten kunnen gekocht of gehuurd worden. Plug it in and switch it on.

Ook salariskosten voor de IT-afdelingen zullen aanzienlijk naar beneden gaan, De Server bestaat immers niet meer evenmin als Het Netwerk. Geen installatie, geen configuratie, geen onderhoud, geen kosten.

Kom ik uit bij mij en mijn vakgenoten; IT’ers. Eerlijk gezegd vind ik het wel prima, ik heb genoeg servers, clusters en netwerken gedaan. Tijd om de "C" weer terug te brengen in ICT. Op Communicatie gebied is nog veel te doen……

Maar zonder gekheid, collega’s, bereid je voor op een flinke verschuiving in de aard van je werkzaamheden. Waar je vandaag de dag je boterham mee verdient daar verdien je over 5 jaar geen droog brood meer mee.

Vergelijk het maar met een jaar of 10 geleden, toen liepen we nog met diskjes langs de werkplekken, dat doen we allang niet meer, dat is ingehaald door de technologische vooruitgang. Zo gaat dat nu ook, maar dan sneller, met onze huidige werkzaamheden. Onze Server en Ons Netwerk bestaat niet meer.

Wat er de komende jaren gaat gebeuren is een grote verhuizing. Naar de Cloud. Services, applicatie, datasets, storage, allemaal in de Cloud. Een groot virtueel Datacenter. De theorie van de schaalvergroting gaat dat afdwingen, prijstechnisch is het niet vol te houden alles in eigen beheer te houden. Die komende jaren "lijken" nog wel op wat we nu doen; migraties. En dat is een interessante markt. Want IEDEREEN moet naar de Cloud, zo niet, dan prijs je jezelf, in welke bedrijfstak dan ook, volledig uit de markt. We gaan dus al die lokale servertjes en netwerkjes uitfaseren…… van lokaal, via datacenter, via shared, via hybride naar uiteindelijk de Cloud.

Wat voor techneuten overblijft is Application Delivery en ontwikkelaars zullen voorlopig het werk nog steeds niet aan kunnen, op het platform in de Cloud moeten er natuurlijk applicaties komen die gebruik maken van datasets. Het einde daarvan is nog lang niet in zicht.



Tags: Cloud Computing

← Back home